.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Ki volt a "Lilaruhás nő"?

Ki volt a "Lilaruhás nő"?

Written By Tamas on 2013. május 18. | 20:37

Nincs ember, aki ne ismerné Szinyei Merse Pál legismertebb festményét, az 1874-ben készült Lilaruhás nő-t. De vajon hányan tudják, hogy ki volt ez a klasszikus szépségű asszony?

A Magyar Nemzeti Galéria legféltettebb kincsei közé tartozik, kis túlzással, de bátran mondhatjuk a festményre, hogy ez a magyar Mona Lisa. A meghökkentő színellentétekre komponált kép festőjének élete legalább annyira érdekes, mint modelljéé.
Szinyei Merse Pál 1872-ben vette feleségül a bécsi illetőségű Probstner Zsófiát, akinek sok-sok képen megörökítette kedves arcát, finom vonásait és átható tekintetét. Házasságukból öt gyermekük született, de közülük csak kettő élt meg magasabb kort, három lányuk fiatalon elhunyt diftériában. A család kezdetben Jernyén élt, Szinyei Merse itt kezdte el festeni a Lilaruhás nő című képét. 

A modell sok évvel később így emlékezett vissza arra az időre: - Az első gyerekünket vártam, úgy ültem modellt, otthon, Jernyén, a lila tafota ruhában. Azt is magam varrtam, mert nem költöttem varrónőre. Persze nem kinn a mezőn ültem modellt, azt Pali kívülről tudta. Minden fűszálat, minden sárga kikericset ismert, a lila, sárga és zöld szín finom hármashangzatáról beszélt akkoriban folyton. Nekem már a könyökömön jött ki. Benn, a műteremben is fárasztott a modellülés. A fiam gyorsabban fejlődött, mint a kép. A lila ruha szűk volt, szorított. Talán ezért lett kicsit szenvedő az arckifejezésem a képen.

Sárga ruhás arckép
Szinyei Merse Pál később is több ízben hozzáfogott, hogy a szép Probstner Zsófiát lefesse, de minden alkalommal elégedetlen volt az eredménnyel. A két jelentősebb, befejezetlenül maradt portré a Sárga ruhás majd a Vörös ruhás arckép. Mindkettő friss, áttetsző színekkel festett portré. Talán amiatt hagyta őket befejezetlenül, mert nem érezte elég meggyőzőnek a környezetet, illetve a figura szituációját. Nagy port kavart az 1882-ben készült Pacsirta, melyen egy hölgy ruha nélkül fekszik a mezőn, s az égen szálló madarat figyeli. A festő akkoriban azt állította, hogy modellje egy osztrák lány volt, ám Zsófia halála előtt bevallotta, hogy az a mű is őt ábrázolja.


Gobbi Hilda így emlékezett könyvében Zsófiáról: 
- Kilencvenkilenc éves korában kérte a felvételét az Ódry Árpád Művészotthonba, és százkét éves koráig volt az otthon lakója. Ott ült furcsa, törökös pongyolájában, valami török fezzel a fején -mert a haja már gyérült, és valami csodálatos eleganciát árasztott. Alig látott, hallott, de szellemi képességei épek voltak. Amikor külföldiek jöttek látogatóba, bemutatták őket a "Lilaruhás hölgy"-nek is, akinek fülébe súgtuk, milyen nemzetiségű a látogató. A franciáknak franciául, az angoloknak angolul válaszolt. Százéves korában hárman is megfestették az arcképét. 

Szinyei Merse Pálné 1952-ben, százkét éves korában halt meg.

Az asszony további arcai festményeken, és fotón:
Főkötős portré
Ninon
Vörös ruhás arckép



Szerelmespár II.

Majális

Pacsirta
Anya gyermekeivel I.
Lilaruhás nő









A százéves asszony
Zsófia portréja 1954-ből

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger